Ο κίνδυνος μια εγκυμοσύνη να παρουσιάσει επιπλοκές την χαρακτηρίζει ως κύηση υψηλού κίνδυνου, μια είδηση που κάθε έγκυος απεύχεται. Ο ενθουσιασμός της νέας εγκυμοσύνης μετατρέπεται σε πανικό και ανασφάλεια.
Ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα κάτι κακό να συμβεί σε εσάς ή στο μωρό σας. Σημαίνει απλά ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη σας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό των εγκύων.
Λάβετε υπόψη ότι πολλές εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου δεν παρουσιάζουν επιπλοκές και πως οι περισσότερες, υπό σωστή παρακολούθηση, καταλήγουν σε χαρούμενες, υγιείς μητέρες και μωρά.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΚΥΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ;
Διάφορες καταστάσεις που απαιτούν ειδική διαχείριση, αυξημένη προσοχή και ιατρική φροντίδα, για την γυναίκα ή/και το έμβρυο, καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό ή/και τα πρώτα 24ωρα της λοχείας καθορίζουν εάν μια κύηση εμπίπτει στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου.
Ορισμένες γυναίκες έχουν παράγοντες κινδύνου πριν ακόμη εγκυμονήσουν, ενώ άλλες αναπτύσσουν μια απροσδόκητη επιπλοκή που υπάγει την φυσιολογική εγκυμοσύνη τους σε υψηλό κίνδυνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
Α) Προϋπάρχουσα, της παρούσας κύησης, παθολογία της μητέρας όπως:
> Ανατομικές / λειτουργικές, ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων ή προηγηθείσες γυναικολογικές επεμβάσεις.
> Χρόνιες Παθήσεις (Καρδιακή νόσος, Σακχαρώδης διαβήτης, Υπέρταση, Θρομβοφιλία, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Επιληψία, κ.α.).
> Κάπνισμα, Κατάχρηση αλκοόλ, Χρήση ναρκωτικών.
Β) Καταστάσεις σχετιζόμενες με την παρούσα ή προηγούμενες εγκυμοσύνες όπως:
> Ηλικία της εγκύου μικρότερη των 17 ή μεγαλύτερη των 35 ετών.
> Ιστορικό επιπληγμένων κυήσεων (π.χ. επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωροι τοκετοί, ενδομήτριοι ή εμβρυικοί θάνατοι, έμβρυα ή νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες).
> Πολυτοκία.
> Ιστορικό πολλαπλών καισαρικών.
> Πολύδυμη παρούσα κύηση (δίδυμη, τρίδυμη κ.ο.κ.)
Γ) Επισυμβαίνουσες επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως:
> Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης.
> Υπέρταση της κύησης ή προεκλαμψία.
> Περιγεννητικές λοιμώξεις (τοξόπλασμα, ερυθρά και κυτταρομεγαλοϊός).
> Ανώμαλες θέσεις ή αποκόλληση του πλακούντα.
> Υπολειπόμενη ανάπτυξη, γεννετικά νοσήματα, συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου.
> Ευαισθητοποίηση στον παράγοντα Rhesus.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Θυμηθείτε ότι πρωταρχικός στόχος του γυναικολόγου σας είναι να προστατεύσει τη δική σας υγεία και του μωρού σας. Ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες του, αφού η κύηση υψηλού κινδύνου απαιτεί εξειδικευμένη και εντατική παρακολούθηση.
Οι γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου ήδη πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να επισκεφθούν τον μαιευτήρα τους πριν μείνουν έγκυες, στα πλαίσια ενός προγεννητικού σχεδιασμού της κύησης.
Κατά την εγκυμοσύνη ο σωστός και συστηματικός έλεγχος καθ΄όλη τη διάρκεια αυτής ή/και κατά το διάστημα λίγων ημερών μετά τον τοκετό θα διασφαλίσει την καλύτερη έκβαση για τη μητέρα και το νεογνό.
Σε αντίθεση με την παρακολούθηση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης η παρακολούθηση μιας κύησης υψηλού κινδύνου υλοποιείται, αναλόγως και των απαιτήσεων αυτης, με :
> Συχνότερες ιατρικές επισκέψεις.
> Εξειδικευμένες εξετάσεις και Υπερηχογραφήματα προγεννητικού έλεγχου.
> Συνεργασία, όπου κρίνεται απαραίτητο, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (γενετιστές, αιματολόγοι, καρδιολόγοι, ψυχολόγοι κ.α.).
> Ειδική δίαιτα, σε κάποιες περιπτώσεις.
> Τη χορήγηση επιπρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής, όταν αυτό είναι αναγκαίο και
> Αυστηρό κλινοστατισμό, στο σπίτι ή το νοσοκομείο, σε ακραίες περιπτώσεις.
Στα πλαίσια της παρακολούθησης μια κύησης υψηλού κινδύνου απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η στενή συνεργασία της εγκύου ώστε να γνωρίζει ορισμένα συμπτώματα και να επικοινωνήσει άμεσα με τον γυναικολόγο της εάν αυτά εμφανιστούν όπως:
> Κολπική αιμορραγία.
> Πόνος (πονοκέφαλος συνοδευόμενος από θάμβος όρασης ή εμέτους, δυσουρία, κοιλιακό άλγος ή κράμπες / συσπάσεις).
> Μειωμένη εμβρυϊκή δραστηριότητα.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΕ ΚΥΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Στις κυήσεις υψηλού κινδύνου ο τοκετός απαραίτητα θα πραγματοποιηθεί σε καλά οργανωμένο μαιευτήριο. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστεί όποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκύψει τόσο για τη έγκυο όσο και για το νεογνό.
Η μέθοδος και ο χρόνος του τοκετού εξατομικεύονται ανάλογα με τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Έτσι τόσο ο τελειόμηνος ή/και πρόωρος, με αυτόματη έναρξη ή/και πρόκληση, φυσιολογικος τοκετός όσο και η προγραμματισμένη ή/και επείγουσα, τελειόμηνη ή/και πρόωρη, καισαρική τομή ενδέχεται να επιλεγούν ως μέθοδοι τοκετού. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια κύηση υψηλού κινδύνου παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να απαιτηθεί ο τοκετός να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή.
Οι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου αποτελούν εγκυμοσύνες υψηλού stress για τις έγκυες. Αν αισθάνεστε ανήσυχες και φοβισμένες, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους διαχείρισης του stress (γιόγκα, διαλογισμό, άλλες μεθόδους χαλάρωσης) ώστε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ;
Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Ομοίως, ορισμένες εμβρυϊκές επιπλοκές δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν. Συνεπώς μια μελλοντική εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητο να είναι και αυτή υψηλού κινδύνου.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ;
ΟΧΙ. Αν και η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου συνήθως απαιτεί συχνότερες ιατρικές επισκέψεις και εντατικότερη παρακολούθηση του εμβρύου αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι η εγκυμοσύνη σας θα είναι και δύσκολη.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ;
Εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιπλοκές ( π.χ. προδρομικός πλακούντας κ.α.) ή ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές, η ερωτική σας ζωή μπορεί να συνεχιστεί ως συνήθως.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΩ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΟΥ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ;
Υπό τις συμβουλές του γυναικολόγου σας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες, όπως η αλλαγή της διατροφής σας, η μέτρια δραστηριότητα και άσκηση ή η αποχή από αυτές όταν αντενδείκνυνται, η διακοπή του καπνίσματος κ.α. θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας!
Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 6714022 & 6976007655